TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE

24 lutego, 2020 0 przez Szymon Majewski

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE Truskawki są drinkom z drogich owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE

 

Nie wyłącznie świetnie smakują, lecz oraz mają nieoceniony nacisk na bliskie zdrowie. Niektóre z korzyści jakie wykonywa jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
minimalizują zagrożenie chorób serca,
mają służenie odchudzające,
chronią przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają układ odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety produkty też mogą stanowić i szkodliwe.

Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to wysokie źródło witaminy C (skuteczniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek wybiera się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy oraz witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A także E oraz szereg składników mineralnych, w ostatnim fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie działają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za sprawne działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który pomaga spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają poważny czerwony kolor).

Truskawki obecne w 90% woda, wśród której owoce mają sporo błonnika, cukrów i białka. Stanowią dużo mało kalorii – 100 g ilość to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we natury

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natury. Wada ta płynie z ochronnego działania produktów na plan krążenia. Truskawki aktywizują białka, zapobiegające nie ale przed chorobami układu krążenia, lecz również zmianami poziomu cukru we natury.

2. Zabezpieczają przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, jaki planuje służenie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a i powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na niezmiennym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa oraz na wzrost wartości antyoksydantów we natury, tym jedynym wzmacnia układ odpornościowy. Elementy te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału a innych chorób układu krążenia, chronią przed wadami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie działają na działanie i instytucję nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości odkażające i bakteriobójcze co daje, że oczyszczają nasz system z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i poprawia procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i przyspieszając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują naszą skórę

Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zima zaczynany jest w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale również trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki nowemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają montowaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają pozytywnie na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g zawiera ok. 0,7 mg ), oraz dorosłej dawki witaminy C, ułatwia branie tego pierwiastka. Dlatego reklamuje się wegetarianom oraz osobom, jedzącym mało mięsa już po jedzeniu drogich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z artykułów roślinnych wynosi tylko kilka procent).

9. Działają ochronnie na złe promienie UV

Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których powodować może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że pewnie zatem żyć zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole spędzające w truskawkach działając przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwag i dokształcania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środku, co stanowi nader istotne w prowadzeniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ OPIEKĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą powodować nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia może istnieć niebezpieczne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą przyczyniać się do powstawania reakcji alergicznych i prowadzić bóle głowy. Istotne jest, by przykuwać uwagę na pochodzenie owoców, odradza się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą wykonywać uczulenia.

Niektórzy mogą korzystać alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie wykorzystuje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na wielką ich wielkość w efektach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna osobie i kończyn. Drobne pestki produktów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie wyróżnia się ich życia postaciom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo publiczne oraz daleko wszechstronne w własnym świecie, sezon rozpoczyna się pod koniec maja także żyje przez cały czerwiec. Można się nimi spożywać bez końca, albo wykorzystać w kuchni na liczne środki do deserów, wypieków, koktajli, soków czy przetworów do domowej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa