Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?
28 kwietnia, 2020Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica? Żelazo jest składnikiem, jaki w układzie odpowiada za procesy krwiotwórcze i transport czerwonych krwinek, wspiera i układ nerwowy. Dbamy o jego oferta w zbilansowanej diecie, nie zastanawiamy się jednak nad rodzajem żelaza, które jemy. Ukazuje się, że żelazo hemowe i niehemowe, czyli odmiany tego składnika, różnią się między sobą, i brak równowagi pomiędzy nimi umie wywołać do niedoborów. Niczym je odróżnić i ewentualnie któryś z ostatnich rodzajów jest „istotniejszy”?
Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?
Przekonanie o tym, że aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ostatni pierwiastek, należy spożywać produkty mające wielką dawkę żelaza, jest błędne. Jego wchłanialność jest bowiem zróżnicowana i zależy od rodzaju żelaza, z jakim posiadamy do budowania. Aby zadbać o dobry etap tej łzy we naturze, należy nie tylko właściwie przygotowywać posiłki, ale same badać w nich produkty zwiększające przyswajalność żelaza. Przylegają do nich czerwona papryka, natka pietruszki oraz kiszonki, czyli bogate źródła witaminy C, jaką można te przyjmować w formie odpowiednich suplementów diety.
Poznaj różnicę pomiędzy żelazem hemowym a niehemowym i sprawdź, w który rób uniknąć niedoborów, które w konsekwencji kierują do poważnej dla zdrowia niedokrwistości.
Żelazo hemowe
Jak łatwo odróżnić produkty duże w żelazo hemowe od centrów żelaza niehemowego? Rozwiązanie trwa w słowie „hema”, czyli „krew”. Żelazo hemowe możemy zajść w ciele również indywidualnych pokarmach pochodzenia zwierzęcego, w ostatnim w czerwonym mięsie czy produktach morza. Warto natomiast mieć, że mięso wołowe może wywoływać blisko 45% żelaza hemowego, ale jego pobierana ilość dzieli się blisko o połowę. Organizm wykorzystuje efektywnie ok. 20-25% żelaza spośród tego źródła.
Żelazo hemowe jest wchłaniane daleko niż niehemowe, dlatego jeżeli nie spożywasz produktów odzwierzęcych, sięgnij po suplementy diety z żelazem, daleko w otoczeniu witaminy C i kwasu foliowego.
Żelazo niehemowe
Niehemowe, więc „bez krwi”, to żelazo czerpiące ze centrów roślinnych. Produkty mające dużo żelaza niehemowego to m.in. wszystkiego typu strączki, takie jak fasola czy soczewica, a i buraki, szpinak czy orzechy i ziarna: migdały, orzechy laskowe, quinoa, amarantus. Źródłem żelaza tego gatunku są także zioła, w współczesnym bazylia, tymianek, oregano, anyż czy kurkuma.
Należy brać na uwadze, że przyswajalność żelaza z wyników roślinnych jest lekka (1-5%). Aby zwiększyć możliwość na właściwsze wchłanianie, warto ograniczyć spożycie kawy i herbaty, a i sięgać po produkty o małym pH (fermentowane i kiszone).
zobacz również Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?